Kaposváron járt Süsü, a sárkány

Számos vidám program került megszervezésre Kaposváron, gyermeknap alkalmából, amelyen sok-sok család vett részt. Gyermekek, szülők és nagyszülők együtt szórakoztak, játszottak, töltöttek el néhány önfledt órát.órát

Nem megy a tanulás?

A gyerekek többsége régen sem és ma sem szeret tanulni. Napjainkban viszont a helyzet sokkal rosszabb. S mi a válasz a miértre? Általában, az hogy: “Ez egy nagyon összetett probléma”.

Ilyesmit jellemzően akkor mondunk, amikor fogalmunk sincs a megoldásról. Nincs ez másképp ebben az esetben sem. Bár annak, hogy mitől válik a tanulás rémálommá, egy sor oka lehet.

A megoldás pedig nagyon egyszerű. Hogy mi? Arról hallhattak a FICSAK Kaposvár Alapítvány szervezésében lezajlott rendezvényen.  

Farsangi műhelyfoglalkozás

A farsang adta következő programunk apropóját. Kézműves műhelyfoglalkozásra hívtuk az érdeklődőket, kicsiket és nagyokat.

Akik tanították a részvevőket, Török Emőke babakészítő, Kakas József kosárfonó és Csapó Angéla szövő, a népművészet ifjú mestere. Nagyon sokan vettek részt a foglalkozáson, várták már a adventi rendezvényt követően, hogy mikor lesz újra foglalkozás.

Az együtt alkotás öröme nem pótolható semmivel, rendkívül jó kikapcsolódást nyújt az agynak, miközben családtagjainkkal együtt tanulhatunk valami újat.

Vasárnapi matiné másként

Ahogy a FICSAK minden programjára jellemző, úgy ennek a programnak az összeállításánál is az volt a legfontosabb szempont, hogy valamennyi korosztály részére nyújtsunk programot, hogy akár az egész család jöhessen együtt, gyerekek, szülők és nagyszülők, mert mindenki megtalálja a saját számára legmegfelelőbb programot.

Az idősebbek Kortalan tornán vehettek részt, majd egy, az egész családot megmozgató Zona órán vehettek részt a jelenlévők, azt követően pedig a Kiskondás zenekar adott elő népdalokat, népszerű gyerekdalokat.

Kísérő programként egészségügyi méréseket végeztek meghívott szakemberek – vércukor mérés, vérnyomás, BMI mérések voltak – illetve szintén az egészség jegyében kerültek felszolgálásra „egészséges” ételek, valamint zöldségek és gyümölcsök.

Sport és Egészség

Az Advent jegyében került megrendezésre Sport és egészség című rendezvényünk.

Süti mustrát tartottunk, a résztvevők által hozott süteményekből, – vártuk a hagyományos és egészség jegyében készült különféle mentes sütiket, illetve közös sportfoglalkozáson vehettek részt az érdeklődők, majd azt követően táplálkozási tanácsokat hallhattak az Adventre tekintettel.

Adventi kézműves foglalkozás

Török Emőke babakészítő, Kakas József kosárfonó és Csapó Angéla szövő, a népművészet ifjú mestere állt a résztvevők segítségére és tanították mesterségükre a gyermekeket és felnőtteket egyaránt.

Az elkészített műveket mindenki hazavihette és örvendeztethette meg családtagjait a saját készítésű angyalkákkal, adventi koszorúalapokkal, és övekkel, karkötőkkel.

Családmenedzselés

Mi a családok valódi szerepe? Milyen 3 típusa létezik a párkapcsolatoknak? Kell-e vezető egy családba? Hogyan kezeljük hatékonyan a családi feladatokat? A gyerekek szerepe a családban Mihez kezdjünk a saját szüleinkkel?

Számtalan kérdés, amire nap mint nap keressük a választ. Mert nem csak a gyermekeinket szeretnénk jól nevelni, hanem szeretnénk családunkat is úgy vezetni, menedzselni, működtetni, hogy abban mindenki boldog legyen, és érezze a család minden tagja azt a védőhálót, amelyet csak egy szeretetteljes, összetartó család tud nyújtani.

Ez az előadás ebben próbált segíteni a résztvevőknek, és kaptak válaszokat többek között a fenti kérdésekre.

Gyermeknevelés és a halálos négyes

A gyakorló szülők zsigerből próbálják jól nevelni a gyermekeiket, és ez többnyire sikerül is.

De nem véletlenül születnek a jó tanácsokat nyújtó szakkönyvek, nevelési és pszichológiai könyvek és számos előadás, ahol a szülők, ha nem is titkokat tudnak meg, de sok gyakorlati tanácsot kaphatnak ahhoz, hogy a mások által elkövetett „hibákat” ne kelljen saját hibájukon keresztül megtapasztalni.

Az előadáson az alábbiakról esett szó sok egyéb mellett:

  • A ládára állított professzor esete és a jó gyerek csapdája
  • Hogyan teszi tönkre a gyerek boldogulását a szülő jó szándéka?
  • Egy megdöbbentő példa az elcserélt bicikliről és az anyagi nehézségek valódi forrásáról
  • Mitől érzi a gyerek valóban biztonságban magát

Nyárbúcsúztató 3.

Toponáron, Kaposvár településrészében szerveztük a harmadik és egyben záró nyárbúcsúztató rendezvényünket.

Elkísért bennünket a Somogy Táncegyüttes, akik megtartották az eddig minden helyszínen nagy részvétellel lebonyolított táncházat, volt kézműves foglalkozás és arcfestés, illetve szerveztünk futóversenyt gyerekek és felnőttek részvételével illetve ezen a helyszínen is vendégül láttuk a résztvevőket egy tál étellel.

Nyárbúcsúztató 2.

Kaposvár népszerű parkjában a Cseri parkban tartottunk Nyárbúcsúztató rendezvényt.

A Somogy Táncegyüttes közreműködése mellett táncházat szerveztünk, ugráló vár állt a gyerekek rendelkezésére, szintetizátoron könnyű zenei zeneszámok kerültek lejátszásra, volt kézműves foglalkozás, és arcfestés, valamint közös „tornaóra”.