A túlsúly, az elhízás, és a táplálkozás című előadássorozatunk utolsó előadása

A táplálékok összetétele, a funkcionális élelmiszerek és az elhízás biokémiai és genetikai alapjai elnevezésű program sorozat utolsó előadása 2021. augusztus 31-én 17.30 órától került megrendezésre az Együd Árpád Művelődési házban, Kaposváron, Csokonai utca 2. szám alatt. 
Dr. Csapó János előadásának a címe: Életmódbeli stratégiák, a tömegcsökkentés, a tömegmegtartás és az elhízás kezelésére. 

A professor fő célja az volt az utolsó előadásával, hogy összefoglalja az első 3 alkalommal elhangzott legfontosabb tudnivalókat és, hogy hasznos, gyakorlati tanácsokat adjon az érdeklődőknek az egészségük megóvása érdekében.

Manótéri kalandos délután

2021. augusztus 29-én 15 órakor került megrendezésre a NEA-UN-20-O-V-0078 számú program keretében a Manótéri Kalandos Délután Kaposváron, a Nagyszeben és a Radnóti utca sarkán, a Manótér játszótéren.

a programok átfedésekkel kerültek megrendezésre, hogy több helyszínen egyszerre kerüljön sor a résztvevők programba történő bevonására, illetve legyen látnivaló amellett és rengeteg játszóeszköz és kézimunka foglalkozás is zajlott egyidőben. Az első programelem 15:15 órakor kezdődött Máj Péter, somogyi betyár bemutatójával. A betyárok életéről mesélt, tartott előadást az autentikus ruhába öltözött előadóművész. A gyerekek több programelembe is bevonásra kerültek, mint például a betyáravatás, melyen nagy örömmel vettek részt. 16 óra 15 perctől Felde Rebeka, sportedző és táplálkozás-és sporttanácsadó tartott zóna edzést kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Emellett párhuzamosan, 16 órától Ülj be egy rendőrautóba! program keretében, a Somogy Megyei Rendőrkapitánysággal történő együttműködésnek köszönhetően volt a gyerekeknek lehetősége megnézni és kipróbálni, hogy milyen egy igazi rendőrautó. Két rendőrautó volt jelen, járőrökkel együtt, akikkel az érdeklődő gyerekek – nagyon sok kisgyermek vett részt ezen a program elemen is – beszélgethettek, szirénáztak, ültek a rendőrautóba ragyogó szemekkel. Az esemény záró programja 17 órától Kaposvári Helyőrségi Katonazenekar gyerekdalokból álló térzenéje volt Rozina Gábor, főhadnagy vezetésével.

Az eseményen az előbb felsorolt programok mellett számos kísérőprogramon vehettek részt az érdeklődők. Török Emőke, babakészítősegítségével mindenki elkészíthette saját Manótéri manóját, melyet emlékbe haza is tudott vinni, s rátekintve eszébe jut a számtalan élmény erről a délutánról. Lehetőség volt trambulinozni, hagyományos népi fajátékokat kipróbálni, mint például célba dobás, gólyalábon járás, sakk és a lengőteke. Az egyik legnépszerűbb kísérőprogram a gyerekek körében az arcfestés és a lufi hajtogatás volt, de ezek mellett kipróbálhatták még az agyagozást is. A Magyar Cukorbetegek Kaposvári Egyesülete egészségügyi méréseket végzett, mint a vérnyomás, vércukorszint mérést, testtömegindex számítást végeztek az érdeklődőkön.

Energiabevitel, elhízás, étkezési viselkedés

A táplálékok összetétele, a funkcionális élelmiszerek és az elhízás biokémiai és genetikai alapjai elnevezésű program sorozat harmadik előadása Energiabevitel, Elhízás, Étkezési viselkedés címen 2021. augusztus 24-én 17.30 órától került megrendezésre az Együd Árpád Művelődési házban, Kaposváron, Csokonai utca 2. szám alatt.

Dr. Csapó János, professor emeritus az előadás során beszélt a különböző élelmiszerek és az étkezési szokások szerepéről, az étkezési szokásokkal és az elhízással kapcsolatos pszichológiai hatásokról, és az ételfüggőségről. 

Civil nap Kaposváron

Civil konzultációs napot szervezett alapítványunk, résztvevők civil szervezetek tagjai, képviselői voltak. Kaposváron egyre nagyobb szerephez jutnak a civil szervezetek a közösségi életben való részvételben, szervezik programjaikat, közösségeiket, s ehhez már működtetnek egy irodát is, amely helyszínen került megrendezésre a konzultációs nap. A konzultáció célja további közösség építés, rendezvények időpontjainak összehangolása és közös megjelenés egyeztetése városi rendezvényeken.

Az elhízás mint egészségi kockázat

Az Elhízás, mint egészségi kockázat elnevezésű előadás előadója dr. Csapó János, professor emeritus tartotta az érdeklődők számára. Az eseményen összesen 26 fő vett részt.

Az előadó a témát kiemelten fontosnak tartotta, hiszen ahogy előadása elején elmondta, korunkban az elhízás egy világméretű problémává vált, amiért nem csak a genetika, de a helytelenül összeállított étrend és a helytelen étkezési szokások is felelősek.

Az előadó részletesen beszélt a következő témákról:

·       Az elhízás definíciója, okai és mérési formája

·       Gyermekkori elhízás

·       Genetika hozzájárulása az elhízáshoz

·       Elhízással együtt járó betegségek – Cukorbetegség, szív-és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás, rosszindulatú daganatok, légző szervi-és mozgásszervi megbetegedések, pszichoszociális betegségek, mint például depresszió és esetleges társadalmi diszkrimináció

·       Elhízás megelőzése

A táplálékok összetétele, a funkcionális élelmiszerek és az elhízás biokémiai és genetikai alapjai

2021. augusztus 10-én 17.30 órától került megrendezésre a FICSAK Kaposvár Alapítvány A táplálékok összetétele, a funkcionális élelmiszerek és az elhízás biokémiai és genetikai alapjai elnevezésű előadás az Együd Árpád Művelődési házban, Kaposváron, Csokonai utca 2. szám alatt.

Az előadás megtartására dr. Csapó János, professor emeritus került felkérésre. Az előadó, az MTA doktora, egyetemi tanár, okleveles vegyész.

Az eseményen összesen 15 fő vett részt, akik többnyire középkorúak és időskorúak voltak.

Az előadó az előadás során részletesen beszélt a következő témákról:

·       Táplálékok összetétele – fehérjék, zsírok, aminosavak, telített és telítetlen zsírsavak, szénhidrátok

·       Funkcionális élelmiszerek

·       Táplálékpiramis felépítése

·       Elhízás biokémiai alapjai

Kaposváron járt Süsü, a sárkány


Számos vidám program került megszervezésre Kaposváron, gyermeknap alkalmából, amelyen sok-sok család vett részt. Gyermekek, szülők és nagyszülők együtt szórakoztak, játszottak, töltöttek el néhány önfledt órát.órát

Nem megy a tanulás?

A gyerekek többsége régen sem és ma sem szeret tanulni. Napjainkban viszont a helyzet sokkal rosszabb. S mi a válasz a miértre? Általában, az hogy: “Ez egy nagyon összetett probléma”.

Ilyesmit jellemzően akkor mondunk, amikor fogalmunk sincs a megoldásról. Nincs ez másképp ebben az esetben sem. Bár annak, hogy mitől válik a tanulás rémálommá, egy sor oka lehet.

A megoldás pedig nagyon egyszerű. Hogy mi? Arról hallhattak a FICSAK Kaposvár Alapítvány szervezésében lezajlott rendezvényen.  

Farsangi műhelyfoglalkozás

A farsang adta következő programunk apropóját. Kézműves műhelyfoglalkozásra hívtuk az érdeklődőket, kicsiket és nagyokat.

Akik tanították a részvevőket, Török Emőke babakészítő, Kakas József kosárfonó és Csapó Angéla szövő, a népművészet ifjú mestere. Nagyon sokan vettek részt a foglalkozáson, várták már a adventi rendezvényt követően, hogy mikor lesz újra foglalkozás.

Az együtt alkotás öröme nem pótolható semmivel, rendkívül jó kikapcsolódást nyújt az agynak, miközben családtagjainkkal együtt tanulhatunk valami újat.

Vasárnapi matiné másként

Ahogy a FICSAK minden programjára jellemző, úgy ennek a programnak az összeállításánál is az volt a legfontosabb szempont, hogy valamennyi korosztály részére nyújtsunk programot, hogy akár az egész család jöhessen együtt, gyerekek, szülők és nagyszülők, mert mindenki megtalálja a saját számára legmegfelelőbb programot.

Az idősebbek Kortalan tornán vehettek részt, majd egy, az egész családot megmozgató Zona órán vehettek részt a jelenlévők, azt követően pedig a Kiskondás zenekar adott elő népdalokat, népszerű gyerekdalokat.

Kísérő programként egészségügyi méréseket végeztek meghívott szakemberek – vércukor mérés, vérnyomás, BMI mérések voltak – illetve szintén az egészség jegyében kerültek felszolgálásra „egészséges” ételek, valamint zöldségek és gyümölcsök.